Chokladfudge

Har gett mig på att göra fudge för första gången och letade länge efter ett bra recept eftersom det verkade finnas många som folk misslyckats med. Fick till slut detta av birmauppfödaren S*Yrhättans och det blev jättemumsigt! Tips från coachen är att använda en kastrull med lite större bottenyta – jag tog min minsta och det tog vääääldigt lång tid innan temperaturen kom upp i 120 grader. Och en stektermometer är guld.

Ingredienser:

  • 1,5 dl kakao
  • 5 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 kryddmått salt
  • 2 dl vispgrädde
  • 25 g smör

Lägg bakplåtspapper på en plåt (jag gjorde min i en liten form). Blanda allt i en kastrull och värm upp långsamt så allt löser sig. Koka till kolan är 120 grader varm. Gör kulprov!

Ta kastrullen av värmen och vispa med elvisp tills massan är tjock och styv. Det ska vara “ränder” kvar efter vispen och det börjar bli lite smuligt i kanterna – det ska se ut som hårt vispad grädde (här funderar jag på om det vore något att ställa grytan i vattenbad för att påskynda processen lite). Häll upp massan på plåten. Platta ut den med hjälp av stekspade till önskad tjocklek. Låt kallna och skär i bitar.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s