Pavlova

Pavlova
Såg den här i ett av Nigella Lawsons program och var tvungen att göra den strax därefter. Sen dess har efterfrågan bara ökat!

8-10 pers (eller färre…)

Chokladmaräng:

  • 6 äggvitor
  • 300 g socker
  • 3 msk kakao
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 50 g finhackad mörk choklad (70% kakao)

Topping:

  • 5 dl vispgrädde
  • 500 g hallon (alternativt 250 g hallon och 250 g blåbär)
  • Några matskedar riven choklad

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa äggvitorna till hårt skum och vispa sedan ner sockret en knapp halv deciliter i taget så marängsmeten blir fluffig och blank.

Sikta över kakaon och vänd den i tillsammans med balsamvinägern (vinäger gör att marängen blir seg inuti). Vänd slutligen i den hackade chokladen.

När allt har blandats ihop ordentligt fördelas smeten på en plåt med bakplåtspapper. Klicka eventuellt lite smet under bakplåtspappret för att hålla kvar det. Gör en stor cirkel, ca 25 cm i diameter, och snygga till sidorna och toppen lite.

Ställ in den mitt i ugnen och dra ner temperaturen till 150 grader. Grädda i en timme till en timme och en kvart. När den är klar ska ytan vara krispig, men när man trycker lite lätt på den ska den kännas mjuk inuti. Stäng av ugnen och öppna ugnsluckan på glänt och låt marängen kallna.

Den färdiga marängen

Den färdiga marängen

När det är dags att servera fördelas den vispade grädden på toppen, sen hallon/blåbär och slutligen den rivna chokladen.

Mums!

Mums!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s